Rosé

Naturvin rosé
Rosé er en kategori af vine, som de fleste forbinder med ubekymrede sommerdage, bål på stranden, solnedgang og den slags. Og det er ikke et dumt sted, rosé har fundet til sig selv dér :-) 

Personligt kan jeg drikke rosévin hele året. Der er ikke nogen årstidsmæssige barrierer for mig. Men jeg forstår glimrende konceptet om sommer og rosé.

Hvad er rosé?
Rosé er ikke en blanding af rødvin og hvidvin!

Som hovedregel laver man rosé ved at skille skallerne fra mosten af de røde druer på et tidligt tidspunkt under gæringsprocessen og dermed have så kort skalkontakt, at man ikke får nogle af alle de karakteristika, som en rødvin har. 

Jo tykkere og mørkere skallen er og jo længere tid, man lader mosten 'trække' sammen med skallerne, jo mørkere bliver vinen. Og hvis skallen ikke indeholder særlig meget farve og garvesyre, eller hvis man bare ikke lader skallerne ligge i mosten særlig længe, så vil vinen i højere grad ligne en rosé. 

Kan man lave rosé naturvin?
Hvis man laver en meget let rosé med kun ganske lidt skalkontakt, er det sværere helt at undvære sulfitterne. Svovlen er nemlig substitut for de gavnlige kemiske komponenter, der kommer fra skallerne, kernerne og stilkene. Og færre af dem betyder mindre naturlig beskyttelse af vinen. Men det kan godt lade sig gøre at lave rosé uden sulfitter.  

Hvis du vil vidt omkring i, kan jeg anbefale dig at snuppe en rosésmagekasse, hvor du får et par stykker af hver af de bedste.

God roséjagt :-)

 

Liquid error: Could not find asset snippets/bookthatapp-widgets.liquid