Vinbonden & vingården

Hvem er Vinbonden?
Jeg hedder Jon-Frederik Capoul – et navn, som afslører mine halvt danske, halvt franske rødder. Som søn af en vinbonde fra Udkantsbordeaux har jeg vin i blodet og terroir under neglene. Min viden bruger jeg til at præsentere mine danske kunder for en lang række naturvine, fremstillet af mig selv og af andre mindre producenter fra bl.a. Frankrig, Italien og Tyskland. Vine, som jeg kan stå 100 % inde for. Vinene kan du købe i webshoppen samt i min fysiske butik i København NV, hvor både mine medarbejdere og jeg også afholder en masse vinsmagninger i hyggelige omgivelser.

Men Vinbonden er meget mere end (endnu) en flaskeforhandler...

Historien bag min vingård
Le Raït er en lille landsby cirka 100 km øst for Bordeaux by. Det er her, min familievingård ligger. Min oldefar købte stedet ca. år 1900 for ingen penge. Han havde flere forskellige afgrøder og holdt dyr. Og lavede vin til husbehov. Navnet Raït stammer fra den arabiske invasion af Spanien og Sydfrankrig engang omkring år 700 og kommer angiveligt af det old-arabiske ord raïs, som skulle betyde noget i retning af landsbyens chef. Jeg har aldrig mødt min oldefar, men han skulle efter sigende have været en ret barsk fætter, knojern i køkkenskuffe og altid klar til at slås med katolikkerne (min familie er protestanter). Senere blev både hans søn og barnebarn, altså min far, borgmester i kommunen i løbet af hver sin menneskealder. Ord passer på forskellige måder på forskellige tidspunkter. 

Ren vin uden tilsætningsstoffer 
Økologi er for os ikke begrænset til kun at handle om fraværet af pesticider, kunstgødning og ukrudtsmidler. Det betyder også, at vi arbejder meget manuelt og med så lidt intervention som overhovedet muligt. Det vil sige, at vi fx aldrig justerer for syre, sukker, garvesyre, farve, viskositet - eller nogle af de mange andre ting, man har mulighed for at ændre på med tilsætningsstoffer. 

Når du ikke bruger kemiske hjælpemidler i hverken markarbejde eller vinificering, er du nødt til - måske med større opmærksom end konventionelle producenter - at følge udviklingen, fra stok og jord til most og vin.

Den opmærksomhed gør, at vi kan høste sund frugt stort set alle år. Samtidig kan vi lave vine, som er lette i alkohol og tannin og dermed lette at forholde sig til rent smagsmæssigt.

Naturvin er ren vin
Vi tilføjer kun sulfitter i begrænset mængde (30-35 mg/l), ligesom vi udelukkende bruger naturligt forekommende gær og ikke lagrer på nye egetræsfade eller filtrerer særlig hårdt. Det giver det fællestræk for alle vores cuves, både hvid og rød samt, at de er båret af lette frugtnoter og er lette at drikke.

Vores rødvine indeholder ikke store mængder garvesyre og bør derfor drikkes i løbet af 4-5 år. De kan sagtens gemmes længere, men udtrykker sig bedst og er mest saftige som unge vine. Det gør dem ideelle som ledsagere til bistrokøkkenet, hvor det hele også gerne må være lidt simpelt på den gode måde. 

Naturvinsklubben Lassolle
Det seneste skud på stammen i min vinøse rejse er, at jeg har købt 3,5 hektar vinmarker på Lassolle af min gode ven Stéphanie. Her arbejder vi biodynamisk i markerne og med absolut ingen sulfitter eller andet i vinene. Altså meget - meget - naturlige vine. 

Købet af vinmarkerne er blevet finansieret i et andelsprojekt sammen med 20 danskere ud fra en tanke om, at nok er jeg lead på vinbondedelen, men alle de andre har mulighed for at tage del i arbejdet i både marker og vineri. Projektet tager løbende form og jeg i gang med at lære, hvor meget det rent faktisk kan, når vi er en gruppe, som løfter sammen. Det bliver rigtig godt. Vi frigiver vores første vine i foråret 2021.